Pressmeddelande, 5 oktober 2010

Risk för innerstadsbubbla

http://olasand.se/WP/wp-content/uploads/2010/07/Bild01691.jpg

Göteborgarna är dåliga på att besöka sina förorter. I ett försök att slå hål på innerstadsbubblan flyttar därför det populära evenemanget Pecha Kucha temporärt till Angered. Tanken är att motverka segregation genom att inspirera till nya möten och samarbeten.

Om det är något den senaste finansbubblan borde ha lärt oss är det att ingen går oberörd igenom en kris i vår globaliserade värld, att allt hänger ihop och att det inte fungerar att isolera sig. Trots detta ser vi en ökad segregation i samhället med en allt tydligare innerstadsbubbla. Därför flyttar nu Pecha Kucha temporärt till Angered.

Viktigare än någonsin
– Målet med Pecha Kucha har alltid varit att skapa en öppen mötesplats där folk kan träffas, utbyta erfarenheter och lära av varandra under avslappnade former. Att vi temporärt skulle flytta ut i förorten har varit något vi planerat länge, men nu känns det ju onekligen viktigare än någonsin, säger Jesper Larsson som är initiativtagaren till Pecha Kucha i Göteborg.

Pecha Kucha
Med rötterna i Tokyo är Pecha Kucha (japansk för ljudet av konversation) ett unikt presentationsevenemang där lokala och besökande personer från alla olika områden presenterar 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder – ett nervkittlande kaleidoskop av inspiration, idéer och livsöden i ett rasande tempo. Pecha Kucha är en global rörelse, för närvarande aktiv i över 350 städer världen över och anordnas i Göteborg sedan 2006. Evenemangen, som vanligtvis anordnas på nattklubben Park Lane i centrala Göteborg, är alltid gratis och besöks av runt 600 besökare varje gång.

En levande mötesplats
Grundidén med Pecha Kucha Göteborg är att vid varje tillfälle bjuda in ett tiotal presentatörer från så vitt skilda områden som möjligt. På så vis får besökarna en insikt om alla fantastiska talanger och projekt som man annars inte skulle känna till.

Varje presentatör tar vanligtvis med sig 10-20 personer från sin respektive bransch eller verksamhetsområde. Detta skapar en levande mötesplats där de spontana mötena mellan besökarna är lika viktiga som presentationerna.

Angereds Teater
Den 19 oktober anordnas Pecha Kucha på Angereds Teater i kulturhuset Blå Stället. Då presenterar bland annat svensk-burmesiska tolken Anu Niskanen, hjärnforskaren Almira Osmanovic Thunström, engelska copywritern Brendan Tate och wrestling-managern Kajsa Arnoldson. Dörrarna öppnar 19:30, presentationerna startar 20:20.

För vidare information om evenemanget och Pecha Kucha, besök: www.pecha-kucha.se

###

För mer information och intervjuer:
Jesper Larsson / Pecha Kucha ambassadör Göteborg, +46 (0)734 412190, jesper@ncmab.se
Lisa Gröön / Angereds Teater, 031-331 54 08, lisa.g@angeredsteater.se

Pressbilder:
Högupplösta pressbilder från tidigare evenemang återfinns på vårt Flickr-konto:
http://www.flickr.com/photos/jesperlarsson/collections/72157603501950781/

Här är ett exempel på en bra bild:
http://farm4.static.flickr.com/3650/3416922271_420f1c1430_o_d.jpg

Presentatörer den 19 oktober:
Notera att talarlistan inte är klar och kan komma att ändras.
Anu Niskanen – Tolk mellan svenska och burmesiska
Martin Gustafsson – Vad är humor?
Almira Osmanovic Thunström – Hjärnforskare: “From Inception to reality; the science of Sci-Fi”
Brendan Tate – Engelsk copywriter: ”’Swenglish 101- a crash course in English Copywriting”
Kajsa Arnoldson – "Wrestling - blod, svett och trikåer"
Lisa Gröön – Arthur Rimbauds liv och verk
Marcus Persson – GBG Nonstop / Safewalk Länsmansgården
Marcelo Romero – Serietecknare & illustratör
Melinda Szep - "Människan - Medveten, intelligent och därför god"

Om Pecha Kucha:
Pecha Kucha grundades av arkitektfirman Klein Dytham i Tokyo. I Göteborg produceras evenemangen av design- och kommunikationsbyrån Next Century Modern i samarbete med ADA och Forsman & Bodenfors.